Hawker centers

Allt vi hade hört och läst tydde på att maten i Singapore var något alldeles extra. Den här staden erbjuder något i stil med 6000 olika matserveringar fördelat på 100 olika ”Food Centres”, eller mer populärt kallat Hawker Centres. De kommer i lite olika form, men de flesta verkar ha lite halvt inne-halvt ute-känsla – ofta ett tak utan ytter-väggar. Under taket är det lite som raderna av matstånd på en festival, där varje bås har sin egen specialitet. De flesta rätter går att beställa som small, medium eller large, och är man flera som äter brukar man ta några olika rätter att dela på. Vissa bås säljer bara drycker eller öl. Några har bara glass och desserter. Många har ris-, nudel-, kyckling- eller

skaldjursrätter, dumplings, friterade ostron, wok eller risgröt. En del har bara skyltning på kinesiska.

Den här dagen hade vi hamnat på Maxwell Food Centre, en av de mest kända, inte minst för att ett stånd här tilldelats en michelinstjärna för sitt Hianese Chicken Rice. Det är en ganska grå och färglös rätt, och vi förstod ganska snabbt att man inte äter med ögonen på ett Hawker Centre. Vi bestämde oss för att beställa en nudelwok med ägg och en chicken rice, letade efter stället med längst kö och beställde. Och wow. Aldrig har jag känt kyckling smaka så mycket. Och sen såsen. Och woken. Det är inte riktigt någon idé att försöka beskriva det, mer än att det var väldigt, väldigt gott.