Gå på museum. Av någon anledningen är alltid den första millisekunds-känslan ”ZzZz. Naä tack”. Men om man är i rätt mood så kan man ändå hitta den där upprymdhetskänslan istället. För vad är museum om inte ett sätt att bredda sina vyer. Man kan bara dyka in i en helt egen värld med ett specifikt tema och möjlighet att lyssna på/läsa om experter som ägnat sina liv åt just det specifika temat. Man får vistas i luftiga, härliga och lugna miljöer som är designade för att man ska kunna vara där och då och lägga allt annat åt sidan. Nu för tiden är de flesta museum dessutom bra på att skapa engagemang genom interaktiv konst / installationer / experiment eller vad det kan vara, så det behöver inte heller bli så långrandigt som man kanske minns det sen när man var yngre. Men det som gör att jag och David älskar det, är för att det är en enorm källa till inspiration. Det är sällan jag gått ut från ett museum och inte känt mig inspirerad, förutom möjligen Museum of Medieval Torture i Tallin, men allt som oftast spritter det i fingrarna av kreativitet efteråt. Och eftersom alla är tvungna att ösa undan problem både på jobb och i vardag tror jag att det där med kreativitet är något som alla behöver och har.
Här i Singapore har vi varit på två utställningar på Art Science Museum. Den ena var ”Future World, where art meets science” och den andra ”Minimalism; Space. Light. Object”. Future world var ögonbländande fantastisk, en typisk sån stå-och-gapa-utställning. Vi skrev i tidigare inlägg om vår VR-upplevelse. Den här utställningen var också lite som en VR-upplevelse, förutom att man inte behövde några VR-glasögon. Allt i utställningen byggde nämligen på själva bryggan mellan det fysiska och digitala. Till exempel var det första rummet vi klev in i en stor svart box, med animerade, interaktiva projiceringar av blommor och fjärilar över hela rummet. Nästa del var ett verk där barn kunde måla sina egna gubbar och bilar, sedan kunde de mata in dem i en låda som visualiserade teckningen i 3D på en jätteskärmvägg. Minimalism-utställningen var verkligen estetisk perfektion men lite mer traditionell. Ett verk från den var tex Morgan Wongs ”Time needle” som visualiserar det kinesiska uttrycket ”With constant grinding, an iron bar can become a needle” (bilden ovan).
Vi var även en sväng på Red Dot design Museum. Hundratals produkter och troliga hantverk, allt från dammsugare, robotar (!) och lampor till hörlurar, tändare och rakhyvlar, som vunnit pris just på grund av sin goda design. En varm rekommendation om man tycker annat är enformigt.